African way of life
Door: Mirjam & Stance
Blijf op de hoogte en volg Mirjam Grijpstra & Stance Muller
13 Maart 2007 | Namibië, Gobabis
Vrijdag 9-3-2007
Vanmorgen om 9.00 uur op, ontbijten en met de taxi, 12 Namibische dollar, is dus 60 cent per persoon naar Epako (de sloppenwijk 6 kilometer vanaf Gobabis) waar we om 10.00 uur met Dominee Henk van Light For The Children hebben afgesproken. Volgens de African way of life komt hij om 12.00 uur en vertelde dat de Amerikaanse vrijwilligster naar Windhoek was zodat we niet met z’n vieren konden praten. De kinderen waren al uit de les en speelden buiten. Het krioelde er van de kinderen, gemiddeld zijn er 120 tot 150. Aan het eind van de ochtend kwamen ze van het Gouverment delen van een geslachte Koedoe brengen (kruising van koe en paard), 2 poten, een tussenstuk en nog wat. De kop mochten we even achter in het Bakkie (auto met open bak achter) bekijken brrr. De Koedoe gaat in stukken in de vriezer bij 1 van de medewerkers thuis zodat hij in partijen meegekookt kan worden voor bij de soep en pap voor de kinderen. Mooi dat ze het zo gratis krijgen. De kinderen kregen eind van de ochtend een bordje bloempap met wat soep erover heen. Er zit een hele structuur in het opscheppen en uitdelen van de pap. De grotere kinderen helpen daarmee. Voor de meeste kinderen is het de enige maaltijd van de dag. Met Henk en de medewerksters terug gereden. Hij zet iedereen thuis af. Even boodschappen doen, internetten in het internet café en op de kamer met onze laptops over en weer foto’s bekeken. Dan de eerste maaltijd op onze kamer, macaroni met groenten gestoofd, yoghurt met fruit na, heerlijk. Daarna bij Suzanne en Judith een biertje gedronken, gezellige avond zo.
Zaterdag 10-3-2007
Een mooie luie dag. Even uitslapen, een boodschap doen en om 13.00 uur naar de Goba Goba Lodge gelopen met Suzanne en Judith. Lekker een middagje lezen, zwemmen, zonnen en relaxen ± 35 graden, oppassen dus. Een tosti met een frietje gegeten voor 2 euro. De Friese mannen komen uit Windhoek als we bijna weggaan. Vanavond komen ze een biertje drinken. Als we op de kamer net gedoucht hebben komen ze er al aan of we meegaan naar de golfclub. Oké, nog nooit gedaan, de andere meiden gaan ook mee. Niet golven dus, er was een soort golf/sportdag geweest en we vielen in de feest/braaiavond. Judith, Suzanne en Stance een broodje, de rest steaks, worstjes en salade, biertje erbij. Gelukkig was de bingo/prijsuitdeling bijna afgelopen. Na de braai (barbecue) was er een verkoop van geslachte hele schapen en gemsbokken. Een soort veiling, de veilingmeester kon heel snel de prijs opvoeren. Niet fijn om die dode dieren op een rijtje te zien hangen en omhoog getild zien worden. Gelukkig zat ik (Stance) er met de rug naar toe. Heel gek als je de hele week donkere mensen gezien hebt om in een voor ons gevoel fout feestje van alleen blanken te vallen. De gekleurde mensen zaten in de bediening. Een gitarist met geluidsband kreeg de mensen nog op de dansvloer, allemaal stijldansen. Het leek zo’n groot dorpsfeest, grote open tent, allemaal houten tafels en stoelen. We hadden het in ieder geval gezellig met elkaar.
Zondag 11-3-2007
Om 7.00 uur op, lekker vroeg en om 7.45 uur in een ruime auto naar Harnas gereden met Teake, Hans, Albert, Suzanne en Judith. Hoe moet je het daar noemen, een groot dierenpark of een klein reservaat? De dieren hebben hele grote buitenruimtes met hekken er omheen, een paar kilometer lang terrein. We hadden een safari tour van ± 3 uur. Er waren Leeuwinnen, Leeuwen, Cheeta’s, Wilde honden, Luipaarden, Bavianen en Vervets (kleine aapsoort) te zien. Ze worden tijdens een tour gevoerd (niet alle dagen) en dat was op sommige plekken een heel spektakel. Bij de Cheeta’s reden we tussen ze door en werden ze voor ons gevoerd. Met het vlees renden ze de bosjes in. Bij de Lodge/kantine waren krokodillen, zebra’s, apen, schildpadden, stokstaartjes (lijkt op eekhoorntje) en honden in allerlei maten. Mirjam en Albert hebben daar nog Luipaarden en Leeuwen waarvan enkele met de fles groot gebracht waren geaaid. De kleien aapjes en honden die nog moeten groeien en aandacht nodig hebben slapen bij de vrijwilligsters. Je kan daar minimaal 2 weken werken, mag ook langer. Er waren ± 30 vrijwilligers/sters uit allerlei landen aanwezig. Na de lunch daar weer een uurtje in de auto en naar Gobabis, gezwommen en relaxed in G G lodge. Terug gelopen, douchen en
s’avonds bij Erni’s gegeten met Teake, Hans en Albert. Met dit groepje gaan we dinsdag 13-3 naar Botswana, de Okavanga delta e.d opzoeken en zijn maandags weer terug. In die tussentijd moeten jullie het even zonder dagverslagen stellen.
Maandag 12-3-2007
Vanmorgen om 7.00 uur op, Henk zal ons en de andere medewerksters om 8.00 uur ophalen.
Bij het project zijn de kinderen er al, we worden eerst van alle kanten bekeken en aangeraakt, je wordt bijna omver geknuffeld, de kinderen hebben veel behoefte aan een beetje aandacht en genegenheid. De grote kinderen zitten in de klas bij Gerard, een Namibische man die ze klaarstoomt om naar vervolg onderwijs te gaan. De jongeren spelen nu alleen maar. Maar er is nog een onderwijzeres (nu even weg) die ook wat met een groepje doet. Met de Amerikaanse vrijwilligster overleggen we wat we zullen doen. Zij komt hier 2 jaar als vrijwilligster en zal kijken naar het welzijn en de sociale kant van de kinderen. In overleg met 1 van de juffen gaan we in een klasje met de kinderen om te tekenen. We proberen het alfabet erbij te halen, het lukt een beetje, de kinderen vinden het prachtig maar er zijn te veel. Wel 50 in 1 ruimte. We gaan naar buiten, kunnen de kinderen even spelen. Daarna gaan we in 2 ruimtes met groepjes van 10-15 kinderen zitten met de deur dicht anders heb je ze allemaal weer binnen en gaan we namen oefenen en tellen in combinatie met een balspel. Je ziet de kinderen stralen, even apart, aandacht en plezier. We wisselen regelmatig zodat alle kinderen een keer aan de beurt komen. Er zijn slimmeriken bij die in beide ruimtes gaan, moeten we nog wat op verzinnen. Er is weinig of niets aan materiaal zodat we gaan kijken naar les en speelmateriaal. Tevens zitten de kinderen in 2 van de 3 ruimtes op de grond zodat we in overleg met de medewerkers naar schoolbankjes gaan kijken. Ook zijn er voor 120 kinderen maar 60 bordjes, toen we vroegen willen jullie overleggen of er bordjes bij kunnen gingen ze gelijk met elkaar praten en tellen wat we voor ze konden kopen. De eerste aanschaf heeft dan gelijk een goede bestemming. De kinderen gaan na hun bordje pap met soep en jawel een stukje Koedoe naar huis Wij gaan na een warme ochtend naar onze kamer om de verslagen te typen en te kijken of we kunnen internetten en mailen op onze kamer of in het internet café. Vanmiddag overleg met Tinana van het gemeentehuis, even fitnissen voor de eerste keer met Suzanne en Judith om de conditie op peil te houden en vanavond de boel inpakken voor ons tripje naar Botswana. Tot volgende week. Doeiii Mirjam en Stance.
13 Maart 2007 - 08:05
Hanneke:
zo, zo, dit hoort allemaal erg goed. druk schema hebben jullie zeker!!
Heel veel plezier in botswana zometeen en ik lees volgende week vast weer met heel veel plezier jullie dagverslagen. Goede reis!!
Liefs Hanneke -
13 Maart 2007 - 13:07
Afien:
Hé shua!
Echt super om je gister even te horen en als vervolg daarop ben ik inderdaad maar even jullie verslag gaan lezen. Net of ik er dan een beetje bij ben; bijzonder hoor!
Weet niet of jullie ook in Botswana het net op kunnen?! Ik houd in ieder geval jullie/ jouw site in de gaten! Heel veel plezier en succes met alle indrukken ;-)
Dikke knuf Afien, Ger en Jelte! -
13 Maart 2007 - 15:52
Jeannet En Buik:
en wij ZITTEN in de sneeuw en in de zon ,achter een pot bier
Verder gaat alles erg naar de zin met elkaar en we vermaken ons opperbest.
Zodra we weer in nederland Zijn Zullen we proberen te bellen met jullie maar tot dan moeten jullie het hiermee doen.Veel pleZier en succes met jullie tocht naar Botswana dikke kus Pap en Mam
ps.je moet de witbalans iets donkerder zetten als je fotoäs in het felle zonlicht neemt knopje boven menu .succes -
13 Maart 2007 - 16:32
Robbie:
He zus en Stance,
jullie hoeven je niet te vervelen zo te lezen. Ik heb nog niks gehoord over mannen....dus eh?!
Is Koedoe en gemsbok nu eigenlijk ook lekker?
gr + xxx-jes Robbie
PS Het is niet eerlijk, jullie in de zon en mijn ouders in de sneeuw... -
13 Maart 2007 - 17:57
Pieteke:
De bevolking is daar wel erg arm werd er wel stil van na het lezen van jullie verslag en het zien van de foto's,hoop dat jullie er goed werk kunnen verrichten. -
13 Maart 2007 - 19:13
Azzie:
Heey!
Jeetje mineetje, ik kijk even niet op de site en er staat ineens een kilometer verhaal! Leuk hoor! Veel plezier nog!
x Astrid -
13 Maart 2007 - 19:45
Fam.Borg.:
Jeeetje wat een mooie foto,s.Wat een mooi weer daar en zeker lekker warm,he!!En heel druk met jullie werk met de kinderen.Een fantastiche foto,s is dat.Nou,hopelijk nog meer nieuw daar hier in holland is zowat lente.veel plezier verder met jullie werk en goede gezond daar.Liefs Fam.Borg. -
13 Maart 2007 - 19:46
Jitske:
hai dames,
Gaaf dat jullie nu ook foto's hebben geplaatst! Die dominee Henk heet zeker Olwage van achternaam? (Dan weet ik of ik de goeie persoon in m'n hoofd heb...) Geweldige vent, he!
Nou, ik zou zeggen: Have fun in de Okavango Delta's, en succes met het mikken in het gat waar je de behoeftes in moet doen, haha :) (In ons geval, tenminste, wie weet hebben jullie een plek met douche, wc en andere luxe ;)) -
14 Maart 2007 - 09:28
Marianne:
Hi Stance en Mirjam,
k heb net jullie berichten bijgelezen en alle foto's bekeken: net als bij Renny en Jitske, ben ik weer onder de indruk, hoe snel jullie het leven in zo'n andere cultuur oppakken en hoe goed en gedetailleerd jullie de sfeer weten over te brengen: voor ons als thuisblijvers fantastisch om zo mee te kunnen (be)leven! Op het moment dat ik dit schrijf, zitten jullie in Botswana, begrijp ik. (Je zult er een hele klus aan hebben om na terugkeer alle mailtjes te lezen, dus ik hou het kort!) We blijven lezen hier in Leeuwarden!
Succes met al jullie inspanningen en groetjes,
Marianne van Hall -
14 Maart 2007 - 15:51
Nick En Frouwke:
he mirjam alles goed. leuke site, mooie foto's en verhalen. je maakt wel indruk op ons. we hopen dat je het naar je zin hebt. ziet er allemaal goed uit. we hopen snel weer een keer van je te horen. groetjes nick en frouwke -
14 Maart 2007 - 17:57
Carin:
Hoi Stance en al de anderen...
Ik doe productie voor een middagprogramma bij Omrop Fryslân. In het programma zit een item dat heet Oeral op 'e wrald en elke dag halen we een fries die op dat moment in het buitenland zit in de uitzending. Dus mijn vraag is of één van jullie dat leuk vindt en dus wil doen. Ook wel een goeie om eens even te vertellen waarom jullie daar zitten...promotie...kinderopvang...kortom...belangrijk genoeg lijkt me.
Ik hoor graag via één of andere weg van jullie.
Mijn mailadres bij de omrop is carin.seegers@omropfryslan.nl en anders maar via Josseke...
see ya
dikke tuut
Carin -
14 Maart 2007 - 17:58
Carin:
Hoi Stance en al de anderen...
Ik hoor graag via één of andere weg van jullie.
see ya
dikke tuut
Carin -
15 Maart 2007 - 11:30
Annekin:
Hai MImpie,
Je praat al net zo afrikaans als mijn moeder!! Erg leuk om jullie avonturen te kunnen lezen en de foto's te zien. Hier is het inmiddels ook mooi weer dus onze lucht is nu ook zo blauw als bij jou!
Baaie drukkies!! -
15 Maart 2007 - 14:28
SKL Wille!!!:
Hallo dames,
Héél veel succes met alles daar en wat een geweldige foto's.
Groetjes van alle kids en groepsleiding van SKL Wille! -
15 Maart 2007 - 19:42
Thea En Tiemen:
He hier een berichtje van ons het heedft even geduurt. Zo te zien veel nieuws onder de zon. letterlijk en figuurlijk. Maar ik hoop dat jullie er veel plezier hebben. Dikke kus van ons. -
16 Maart 2007 - 15:05
GOB:
Hallo Mirjam en Stance,
Geweldig om jullie verhalen te lezen. Heel veel succes en vooral veel plezier!
groetjes van de medewerkers van het Gastouderbureau -
17 Maart 2007 - 19:47
Jeannet:
Hé bloedje, we zijn weer terug in "sibboern"!
Jeetje wat kan er veel gebeuren in een week(ondanks dat we telefonisch kontakt hebben gehad). Klinkt allemaal zeer super wat jullie tot nu toe mee maken en ben ook zeer benieuwd naar het avontuur in Botswana.
Enhú lijkt me een goed plan wat jullie van plan zijn om finacieel te ondersteunen.
dikke kus van mij voor allemaal (ook van pap)
18 Maart 2007 - 10:41
Hendrickje:
Hoi stance,
Heb net het verhaal gelezen wat een belevenis. Zoals ik het lees net zoals je op de televisie ziet. Een blanke en daar achteraan een joelende menigte kinderen. wat schreinend ook dat er van zoiets gewoons als een bord te weinig is. zal binnenkort de foto's eens goed bekijken. Nu Stance zet hem op en ik denk aan je.
groeten Hendrickje -
18 Maart 2007 - 13:05
Fladdar:
Hallo dames
Weer terug van vacantie?
Veel gezien zeker een hele belevenis
Leuk dat je mij gebeld hebt
veel liefs
dikke kus oma -
18 Maart 2007 - 21:20
Coby:
Hee Mim, Wat een indrukken in zo'n korte tijd. De school van de kids gaat nog een actie voor jullie draaien en als ik dat zo zie komt het geld zeker goed terecht. Succes en de groeten van ons!!!! -
19 Maart 2007 - 12:07
Beate :
Hallo Stance, habe gerade die Fotos angesehen.Ja, eine andere Welt.Eure Anwesenheit wird sicher gut tun.Soweit die besten Wünsche en die groetjes (??)van Henk