Het fonds - Reisverslag uit Gobabis, Namibië van Mirjam Grijpstra & Stance Muller - WaarBenJij.nu Het fonds - Reisverslag uit Gobabis, Namibië van Mirjam Grijpstra & Stance Muller - WaarBenJij.nu

Het fonds

Door: Mirjam & Stance

Blijf op de hoogte en volg Mirjam Grijpstra & Stance Muller

15 Mei 2007 | Namibië, Gobabis

Hier nog een berichtje van ons. Zoals we een aantal weken terug ook al geschreven hebben is het de bedoeling een fonds op te richten. Het fonds is nog nu nog niet officieel, maar we vertrekken al wel bijna. Hoe het fonds er precies uit gaat zien, met wie we gaan samenwerken etc is nog niet bekend, maar dat er geld nodig is wel hi hi. Hieronder een brief die we rondsturen over het fonds. De opmaak kan ik helaas niet op de site zetten, maar als je de brief wilt hebben en het invulformulier dan kan je me mailen: picomim@hotmail.com

Gobabis, 10 mei ’07

Beste iedereen: vrienden, familie, kennissen, collega’s, etc.,

Zoals de meeste van jullie weten zitten wij, Stance en Mirjam, voor drie maanden in Namibië, Afrika. De geweldige drie maanden zitten er alweer bijna op. Voor ons vertrek hebben we een actie gehouden om geld in te zamelen zodat we hier wat konden doen voor de mensen in Gobabis. We hebben veel goede dingen kunnen doen, vooral voor de kinderen. We hebben onder anderen een klaslokaal geverfd en voorzien van tafels en stoelen, nieuwe kleren gekocht voor de kinderen in het State Hospital, twee kinderslaapzalen in het State Hospital opgeknapt en nog veel meer.

De mensen zijn erg blij met het werk dat wij verricht hebben. Ze vinden het geweldig dat er weer wat Nederlandse vrijwilligers zijn overgevlogen die hier voor lange of korte periode komen helpen.
Toch is het niet echt een oplossing voor de problemen die er zijn. Alle beetjes helpen, maar zodra de vrijwilligers weggaan staan ze er weer alleen voor. Het is niet zozeer dat ze het niet willen doen, maar vaak zijn de middelen het probleem. Vorig jaar is er een speelkamer gemaakt in het State Hospital, een geweldig initiatief. Toch is het moeilijk voor het ziekenhuis het goed draaiende te houden. Er zijn twee lieve dames die elke dag vrijwillig de speelkamer runnen. Ze krijgen hiervoor helemaal geen vergoeding, terwijl ze zelf ook niet veel hebben. Ze doen de kinderen in bad, geven ze veel liefde en warmte, spelen met ze en geven ze drinken. Ze trekken de kinderen regelmatig schone kleren aan en wassen de kleren vervolgens met de hand. Wanneer het wasmiddel, het badzeep, de ranja of de kleurplaten op zijn kan het State Hospital geen geld geven om nieuwe te kopen. Met als gevolg dat de speelkamer binnen een korte tijd na het vertrek van de Nederlandse vrijwilligers in verval kan raken. Daarom is het belangrijk dat er een regelmatige stroom van geld is voor dit project. Zodat de vrijwilligers een vergoeding kunnen krijgen, er iedere dag lekker ranja met een stuk fruit is voor de kinderen, de vrijwilligers knutselactiviteiten met de kinderen kunnen gaan doen en nog veel meer.

Het is ook belangrijk voor de gezondheid van de kinderen. De verpleegsters in het State Hosptial hebben het erg druk en zijn dus erg afhankelijk van de vrijwilligers. In deze wereld sterven nog steeds kinderen in het ziekenhuis aan ondervoeding. Niet omdat ze van het State Hospital geen eten krijgen, maar omdat het kind niet geholpen wordt met het eten.

Wanneer de vrijwilligers een vergoeding krijgen kan je ook een aantal voorwaarden noemen om de vergoeding te krijgen, waaronder: dat ze iedere dag aanwezig zijn, dat ze iedere ochtend en middag kinderen helpen met eten, ze de kinderen drinken en fruit geven en bijhouden wanneer ze wat hebben gekocht voor de speelkamer.

Naast de speelkamer zijn we ook bezig iets op te zetten voor de patiënten met tuberculose. De patiënten met tuberculose moeten een langere tijd in het State Hospital blijven voor medicatie. Het is de bedoeling in de toekomst voor deze patiënten iets in de vorm van een recreatieprogramma op te zetten. Het eerste wat wij nu gaan opzetten is het maken van Craft. We laten de mensen sieraden of andere dingen maken. Het is de bedoeling dat dit verkocht wordt en weer ten goede komt van de speelkamer en recreatieruimte. Hiervoor geldt ook dat wanneer men het project willen blijven continueren er geld moet zijn.

Als we terug zijn in Nederland willen we een fonds oprichten, het ‘Baie Dankie Fonds’. In eerste instantie is dit fonds alleen bedoelt voor de speelkamer en recreatieruimte in het State Hospital.
Wanneer er geld is kunnen de projecten in het ziekenhuis ook door blijven gaan wanneer de Nederlandse vrijwilligers weg zijn. In november gaan we weer terug om te kijken hoe het gaat. Als er dan voldoende geld is kunnen we de projecten uitbreiden.

Het ‘Baie Dankie Fonds’ is nog niet officieel rond, want dat moeten we in Nederland verder regelen. Maar om er voor te zorgen dat de projecten ook blijven doorlopen als wij weg zijn zoeken wij alvast donateurs. Mensen die maandelijks of eenmalig iets willen doneren. Het tijdelijke rekeningnummer zal later vervangen worden door het rekeningnummer van het ‘Baie Dankie Fonds’. Gaat u school of vereniging een geldinzamelingsactie houden en heeft u nog niet een geschikt ‘goed’ doel gevonden dan houden wij ons ten zeerste aanbevolen. Wij kunnen op de school of verenging langskomen om de leden iets te vertellen en te laten zien over de projecten.

Bijgaande deze brief zenden wij jullie een invulformulier toe. Dit is voor de administratie zodat we de donateurs goed op de hoogte kunnen houden van de ontwikkelingen. Eenmalige donaties kunt u rechtstreeks storten op rekening 431188092 t.n.v. Mirjam Grijpstra t.a.v. het Baie Dankie Fonds eenmalige donatie en vervolgens u naam. Bij eenmalige donaties ook graag het invulformulier toezenden.
Het invulformulier kunt u verzenden via post of e-mail; t.n.v. Mirjam Grijpstra, t.a.v. Het Baie Dankie Fonds, vuurdoornstraat 42-1, 8924 AZ, Leeuwarden of m.grijpstra@chello.nl

Wanneer het ‘Baie Dankie Fonds’ officieel is komt er een website en een nieuwsbrief waar u de projecten kunt blijven volgen.

Met vriendelijke groet,

Stance Muller en Mirjam Grijpstra

WIL JE DE BRIEF OP JE MAIL KRIJGEN MAIL ME DAN; PICOMIM@HOTMAIL.COM

• 15 Mei 2007 - 18:54

Hermien:

Lieve Stance en Mirjam
    net al die mooie foto´s bekeken van jullie verblijf in GObabis. en is zie tot mijn verbazing dat jullie 26 mei weer terug komen...........In mijn gevoel is het nog maar net maart geweest.
    Lieve Stancje, geniet nog even van die tijd en ik vind het een mooi initiatief ..dat Baie Dankie Fonds, prachtige naam ook, daar horen we vast nog meer van
    liefs Hermien

• 15 Mei 2007 - 19:09

Albert:

Hi meiden,
    tsjonge wat gaat de tijd toch snel. Brief ziet er goed uit en ik hoop echt dat het gaat draaien. We zullen je helpen! SMS al gekregen dat Imelda door Talant gesponsord wordt om hier 4 weken stage te lopen? En hoe is het met de bijdrage voor gehandicapte jongen gegaan? Kan hij school afmaken ?

Hoop snel wat te horen en wellicht dat ik mee kom om jullie en Imelda van Düsseldorf te halen,

tuut

albert

• 15 Mei 2007 - 19:55

Jeannet:

Lees net het berichtje van Albert.
    Vind het helemaal top dat Imelda in Nederland "stage" gaat lopen.
    Ik hoop dat heel veel dingen die ze hier leerd, in Gobabis in praktijk kan brengen.
    Tot over 11 dagen in Dusseldorf.
    Jeannet

• 15 Mei 2007 - 20:05

Jeannet:

Hé, Mirjam en Stance.
    Als jullie nu alvast wat eigen gemaakte dingen op de foto gaan zetten dan kun je laten zien wat deze mensen voor mooie dingen maken.